DOGS OF MY DAY

 

Dogs of my day är ett projekt där mitt mål är att fotografera alla världens hundraser. Det är en hyllning till människans bästa vän, hunden.

Nedan hittar du ett urval av fotografier, tillsammans med historia och information om de hundraser jag har fotograferat hittills. Hundarna är uppdelade i elva grupper efter egenskaper, ursprung och användningsområden.

Har du en hund som du skulle vilja få professionellt fotograferad så är du mer än välkommen att kontakta mig här.

 
 

GRUPP I

VALLHUNDAR, BOSKAPSHUNDAR & HERDEHUNDAR

I denna grupp ingår hundraser som ursprungligen använts för att valla eller vakta får och nötboskap. Flertalet av raserna används fortfarande till dessa uppgifter medans andra idag används som brukshundar inom polis och militär. I gruppen återfinns även populära men krävande sällskapshundar.


GRUPP II

SCHNAUZER, PINSCHER, MOLOSSER, BERGSHUNDAR & SENNENHUNDAR

Denna grupp hundar omfattar allt från den lilla Dvärgschnauzern till den massiva Grand danois. De flesta raserna har historiskt sett använts som vakt- och herdehundar och används fortfarande på sina håll för ändamålen. Inom gruppen finns även boskaps- och gårdshundar varav några idag är populära brukshundar.


GRUPP III

TERRIER

De flesta hundraser inom denna grupp framavlades ursprungligen för att jaga mindre bytesdjur, såsom rävar, råttor och grävlingar. Majoriteten av hundarna har sitt ursprung i Storbritannien och namnet 'Terrier' härstammar från det latinska ordet 'terra' som betyder jord.


GRUPP IV

TAXAR

Taxar tillhör sin helt egna grupp som i sin tur delas in i tre hårlag och lika många storleksvarianter. De förekommer som lång-, kort och strävhåriga och klassificeras storleksmässigt som kanin-, dvärg- och normaltax. Taxar användes ursprungligen främst för grytjakt och som långsamtdrivande jakthund på klövvilt. Större varianter används fortfarande i viss mån till ändamålen medans de mindre varianterna uteslutande är sällskapshundar.


GRUPP V

SPETSAR & RASER AV URHUNDSTYP

Grupp 5 är en relativt omfattande grupp hundareaser och kan delas in i flera undergrupper. Dessa inkluderar polarspetsar, nordiska jaktspetsar, nordiska vakt- och herdehundar, europeiska spetshundar, asiatiska spetshundar, primitiva hundar och hundar av urhundstyp.


GRUPP VI

DRIVANDE HUNDAR SAMT SÖK- & SPÅRHUNDAR

​Grupp 6 består främst av utpräglade jakthundar. Beroende på storlek används de till jakt på bland annat rådjur, räv och hare. Rasena innefattar framförallt drivande jakthundar men även några sök- och spårhundar.


GRUPP VII

STÅENDE FÅGELHUNDAR

​Grupp 7 består av kontinentala och engelska fågelhundar som genom vittring i luften markerar fågelns position för jägaren. Många av raserna i denna grupp används fortfarnade som jakthundar medans andra idag främst är sällskapshundar.


GRUPP VIII

STÖTANDE HUNDAR, APPORTERANDE HUNDAR & VATTENHUNDAR

​I grupp 8 återfinns några av de vanligast förekommande hundraserna. Gruppen består främst av stötande fågelhundar som genom markvittring söker och sedan stöter upp fågeln för jägaren. De flesta av hundarna är även apporterande, såväl på land som i vatten.


GRUPP IX

SÄLLSKAPSHUNDAR

Grupp 9 består mestadels av småvuxna hundar som har sina ursprung från alla världens hörn. Samtliga hundraser i denna grupp är framavlade för sällskap under en lång tid tillbaka.


GRUPP X

VINTHUNDAR

Hundraserna i grupp 10 består av hundar som ursprungligen användes till så kallad hetsjakt. Det är en jaktform där hunden själv jagar ikapp bytet och fäller det. Idag är denna typ av jakt förbjuden på många håll och har för det mesta byts ut mot hundsporter som lure coursing och hundkapp. Majoriteten av hundarna i denna grupp är numera rena sällskapshundar.